Interview

Interview / Boekpresentatie, Euvie Karijoredjo, de interviewster en Marc Sijm, de auteur van IVDAVRA tijdens het online event Caricoach Virtual Inspirations op 2021-11-24.

Audio

Audio van het interview IVDAVRA boek presentatie2021-11-24

Transcript

[Lunice] We krijgen nu een presentatie, een primeur voor ons, in het corporate wellness event, de eerste presentatie van dit boek. De boeken zijn gearriveerd vorige week. Ik heb ze opgehaald. Ik heb al een bestelling. Iemand zei vanochtend: “Alsjeblieft, ik reserveer er een”, dus dat is wel goed. Ik wil uitnodigen Marc Sijm, auteur van dit boek. Marc heeft voirig jaar al meegedaan met ons corporate wellness programma 2020. Ik haal dit aan omdat Marc niet in Suriname is. Marc is een coach binnen ons netwerk. Marc is een Effortless Coach en een PSYCH-K facilitator. Hij is Nederlander en woont in Nederland. Dus zijn presentatie is virtueel vanuit Nederland. En hij wordt bijgestaan bij deze presentatie door Euvie die het boek heeft gelezen en die middels een interview deze boekpresentatie doet. Ik zag net, iemand heeft alweer gereserveerd, dus Marc er zijn nu 2 boeken weg. Dirk wil ook een boek. Ik ga wat lezen en dan geef ik Euvie en Marc de vloer.

Ik heb niet eerder zo’n boek gelezen. Verrassend perspectief. Ik ben uitgedaagd anders te kijken en open-minded te zijn. Een inspirerend, soms verontrustend, troostend, hoopvol en bovenal liefdevol boek. Geschreven door Jennifer die is chemicus en tevens yoga docent.
Marc, mag ik je uitnodigen voor de presentatie van IVDAVRA.

[Euvie] Goedemorgen iedereen. Ik weet dat Lunice daar net zei Marc uit te nodigen. Vandaag ben ik thuis in mijn werkkamer, dat zien jullie. [Euvie groet in een Oosterse taal – Namaste].

Voor degene die mij nog niet kennen. Ik heet Euvie Tyani Karijoredjo en Certified Associate Pranic Healer en ook CariCoach. Vandaag heb ik de eer om Marc Sijm te interviewen met betrekking tot zijn pas uitgekomen boek IVDAVRA.

Een leuk feit is dat Marc en ik een ding gemeen hebben wat Marc en ik gemeen hebben en dat is dat we beide de opleiding van bouwkundige technieken hebben, dat is echt leuk om te weten voor mij. Wat ik daaruit haal is inderdaad als bouwkundigen krijgen we wat werk, wat materialen en daarvan bouwen we iets.

Over het boek zelf ik heb dit mogen lezen voordat er een gedrukte versie op de markt kwam en ik kan jullie echt vertellen, dat boek is subliem! En ik hoop dat jullie het ook zo leuk zullen vinden bij het lezen als ik het heb gevonden. Alles wat ik geleerd in de school van Reiki, de school van Brahma Kumaris, de school van Pranic Healing, uit de heilige boeken Bhagavad Gītā, Oude en Nieuwe Testament, de Koran vindt ik gewoon terug in dit boek die Marc in 258 pagina’s neer heeft gepend. Echt waar, het is de belangrijkste, of nou niet de belangrijkste, maar de vragen waarmee we allemaal eens tegenkomen, die we allemaal tegenkomen, wie ben ik, wat doe ik hier, wat is mijn rol op deze aarde, doe ik het goed, doe ik het niet goed, validaties die we zo nu en dan nodig hebben in ons leven. You got it all in this book.

Maar om niet verder te spreken, trouwens Marc, bij deze, dank dat je dit met de wereld wilt delen. Ik heb ervan geleerd. En wat ik heb ervaren, zei ik al, het is gewoon een magisch boek. Waanzinnig en heel veel aspecten van het leven waarmee we soms mee zitten zei ik al dat vindt je terug.

Bij deze, Marc, van harte welkom, mogen we van jou weten wie Marc is?

[Marc] Goedemiddag in Nederland, even kijken hoor, ik kom niet in het beeld terecht, zie ik of heb ik dat zelf verkeerd ingesteld.

[Euvie] Jij komt wel in het beeld terecht, zodra jij spreekt ben je in beeld.

[Marc] Helemaal mooi. Dank je wel voor deze ongelofelijke introductie. Die had ik niet verwacht. Dank je wel. Mijn naam is inderdaad Marc Sijm, dat was al duidelijk. Dank je wel dat ik weer deel mag nemen aan het event. Vorig jaar heb ik ook mogen deelnemen als spreker, en toen was mijn boodschap ‘How to reprogram your mind’. De sprekers die ik hiervoor allemaal gezien in dit event hebben allemaal dezelfde boodschap zag ik, dat vind ik ontzettend mooi. De boodschap is: ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’. Het is belangrijk om jezelf te kennen en daar ben ik het helemaal mee eens. Wie ben ik? Ik ben de zoon van een timmerman, en dat is ook de reden, waarom ik, waarschijnlijk, toen ik 14 was heb besloten om de bouwkunde in te gaan. Ik ben opgegroeid in een dorpje in Noord-Holland, West-Friesland specifiek. Uiteindelijk heb ik vooral gewerkt in de informatica, heb heel veel opleidingen gevolgd in de Chinese geneeskunde, intuïtieve ontwikkeling, alternatieve geneeskunde. En op dit moment ben ik Effortless coach en PSYCH-K® facilitator vandaar ook het ‘Reprogram your mind’ wat ik vorig jaar heb gepresenteerd. Dus, dat is wie ik ben.

[Euvie] Niet zo verlegen hoor, Marc. Maar, dank je wel voor je introductie.
Weet je Marc, mijn drijfveer is een betere versie van mijzelf te maken, you know, als mens, is voor mij heel erg inspirerend om te weten hoe ze denken en waarom ze bepaalde handelingen doen. Hun rol in het leven en daarin ondersteun ik in hoe het allemaal beter kan zodat we allemaal betere versies worden op deze prachtige aarde waarin wij wonen.

Marc, wat is jouw drijfveer?

[Marc] Mijn drijfveer. Ik wil eigenlijk alles weten, alles begrijpen, ik wil leren. Ik ben geïnteresseerd in andere mensen, wat ze doen, waarom ze de dingen wel doen of niet doen, die ze doen. Ik wil een gelukkig leven leiden. Ik wil voor mijzelf, mijn familie, mijn naasten hetzelfde. En ik heb geleerd, en dat is ook de reden waarom dat mijn drijfveer is, dat is dat je altijd bij jezelf moet beginnen om inderdaad de beste versie van jezelf te worden. Iedereen die dat wil, die wil ik daar bij steunen, dat is ook de reden waarom ik nu vooral met coaching bezig ben. Het is voor mij duidelijk geworden dat je dan moet weten wie jezelf bent en wat jezelf bent en dat is natuurlijk een mens, en wat het dus inhoudt om een mens te zijn. Daarnaast heb ik gemerkt dat spiritualiteit voor mij de manier is geweest om mijzelf te leren kennen. Anders gezegd: “We zijn geen mensen met een spirituele ervaring maar we zijn spirituele wezens met een menselijke ervaring.” toen ik dat begreep, toen wilde ik dat inzicht sowieso met iedereen delen. En zo is ook grotendeels het boek ontstaan.

[Euvie] Aha, daar zijn we gekomen op de volgende vraag. Trouwens, uit jouw gesprek daarnet hebben we toch veel meer gemeen dan alleen opgeleid te zijn in de bouwkundige technieken. Echt waar iedereen ik kan jullie echt zeggen, dat boek, I think 75 to 80%, 85% dat je vragen daarin beantwoord zijn die je mogelijk ooit in je leven hebt gesteld. So amazing!

Nou Marc, je intrede was er daarnet al. Hoe ben je er toe gekomen een boek te schrijven?

[Marc] Nou wat ik net al zei. Ik ben al mijn hele leven naar de antwoorden op levensvragen aan het jagen geweest. Ik heb daardoor ook ontzettend veel gelezen en studies gedaan. Op een gegeven moment begreep ik, tenminste, er wordt ontzettend veel gesproken over de ziel, over bewustzijn, hoger zelf, onderbewustzijn, reïncarnatie, intuïtie. Wat is dat allemaal? En die quote die ik net al zei: “We zijn niet mensen met een spirituele ervaring maar we zijn spirituele wezens met een menselijke ervaring.” die is van van Pierre Teilhard de Chardin en staat ook op de cover van mijn boek, ik wist, of ik voelde dat het klopte, maar ik begreep het niet helemaal. En toen realiseerde ik me op een gegeven moment, wij weten het niet, we herinneren ons niet, we realiseren ons niet de hele dag door, dat we inderdaad spirituele wezens zijn. Maar stel je nou voor dat je je dat wel realiseert, dat je je wel continu bewust bent van het feit dat je een ziel bent of een bewustzijn. En toen realiseerde ik me er is nog nooit een boek geweest dat ik gelezen heb wat daar helemaal van uitging, wat geschreven is vanuit die perceptie. En toen ben ik zelf gaan schrijven.

[Euvie] Nou, dat is heel mooi. Toen ik de versie kreeg dat nog niet uitgedrukt was, kon ik de titel niet echt goed spreken. Maar de titel is dus IVDAVRA. Maar goed, het kon me niets, het kon mij niet uitmaken of ik de titel kon uitspreken of niet. Ik was gewoon nieuwsgierig en ik begon te lezen en ik zat daar te lezen en ik denk; ‘Wow, waar begint het?’ en ik bedoel… ik zag de hele film al, you know, net als een Netflix serie, en wat is het volgende, en wat is het volgende, en wat is het volgende, ik heb het in 2 dagen uit gelezen. Het is really amazing guys. You really got to get this book. Als je net als ik van Marvel houdt, Harry Potter, Lord of the Rings, you know, dat soort films, dit boek lees je net een film.

Marc, de titel, kun je die verklaren?

[Marc] De titel is de afkorting van de subtitel van het boek en dat is: ‘Instructie Voor Deelname Aan Virtuele Realiteit Aarde’. Maar dat vond ik geen goede titel van het boek en ik zat te zoeken totdat ik alle eerste letters van die woorden gewoon achter elkaar zette en ik dacht van: ‘Nou! Dat klinkt eigenlijk wel leuk.’ en het is ook een beetje mystiek, je gaat je afvragen wat dat betekent dat woord nou weer en dat vond ik ook leuk. De subtitel ‘Instructie Voor Deelname Aan Virtuele Realiteit Aarde’ dat geeft natuurlijk ook een vreemde indruk van waar gaat dat boek nou in Gods naam over? Uiteindelijk, het boek vertelt het verhaal van een bewustzijn, met de naam Stu, die wil leren, die zich wil ontwikkelen en op een gegeven moment hoort ie dat er een leeromgeving zou bestaan, ergens, en dat is de virtuele realiteit Aarde, en hij gaat op zoek en hij wil die virtuele realiteit meemaken. En hij krijgt dus op een gegeven moment instructies hoe daar aan mee te doen.

En dat is waar de titel vandaan komt.

[Euvie] Mooi! Kan ik heel zachtjes, mag ik heel zachtjes concluderen dat we, als we inderdaad onszelf als een geïncarneerde ziel beschouwen, een bewustzijn of een deelbewustzijn, zou Stu zijn degene die geïncarneerd is in deze virtuele realiteit, de Aarde aan het beleven is, aan het ervaren is? Mag ik dat ook zo zachtjes zeggen?

[Marc] In het boek wordt niet het leven beschreven wat Stu zeg maar als reïncarnatie meemaakt. Maar word beschreven hoe Stu daartoe komt en hoe Stu gekoppeld wordt aan een mens als zijnde het bewustzijn. Als we het hebben over mens-zijn dan weten we dat we een ziel hebben, we weten dat als we dood gaan dat de ziel waarschijnlijk blijft bestaan. Daar vanuit gaande, bestaat er dus een ziel of een bewustzijnseenheid voorbij het leven van de mens. Dus het boek gaat niet over het leven wat Stu meemaakt als mens, het gaat erover wat Stu daarvoor en daarna meemaakt.

[Euvie] Ok, dus in principe, zoals ik het uit mijn perceptie en uit de leringen die ik heb gehad, zijn wij dus eigenlijk, hebben wij gekozen, om een rol te spelen op deze aarde. Toen ik als klein kind opgroeide, ik kan me heugen, 8 jaar of 9 jaar, vond ik het altijd vreselijk als mensen zeiden: ‘Kinderen hebben niet gekozen om geboren te worden!’ en ik was like: ‘Hoe bedoel je? We hebben allemaal gekozen om geboren te worden! So, wat zeg je nu eigenlijk!’ Zou ik het op die manier… Met het lezen van dit boek van jou, is dat voor mij beantwoord van hé inderdaad, wij hebben gekozen voor dit leven, mag ik dat zachtjes… zeg jij dat ook?

[Marc] Dat hoef je niet zachtjes te zeggen hoor, dat mag ook heel hard zeggen. Ik probeer ook uit te leggen waarom mensen het vergeten zijn als mens dat zij een ziel zijn, die er inderdaad zelf voor gekozen heeft om deel te nemen aan de aarde, om een mensleven te mee te maken. Dat wordt in het boek inderdaad uitgebreid uitgelegd waarom dat zo is.

[Euvie] Exactly, want zie je iedereen. Ik zei je, vele vragen en vele, waarom we hier zijn, hoe we hier zijn beland en wat de rol is, daar krijg je echt… Dat boek is echt mind-blowing en simpel te lezen.

Marc, PSYCH-K® facilitator en “Reprogram Your Mind”… Dit boek, is er een relatie met PSYCH-K® facilitator en “Reprogram Your Mind”?

[Marc] Jazeker! In IVDAVRA leg ik uit wat je onderbewuste is. Dat betekent niet dat ik dat 1000% zeker weet maar dat is wat de meest voor de hand liggende uitleg is. Ik leg uit hoe het, wat het is, hoe het ontstaan, hoe het gevuld wordt, waarmee het geprogrammeerd wordt, en dat is je jeugd, door je ouders. Uiteindelijk geef ik ook aan wat dus de problemen zijn die je hebt als mens als je en dat kwam ook vorig jaar in mijn presentatie naar voren, wat als een remmende overtuigingen in je onderbewustzijn zitten of trauma’s, hoe je daar mee om kan gaan, hoe je die kan oplossen. Hoe je die kan veranderen in programma’s, in gewoontes die jou helpen om voor elkaar te krijgen wat jij in dit leven wilt manifesteren. Dus inderdaad, ik zal niet zeggen dat het boek uitlegt ‘Reprogram your mind’ maar het boek legt zeker uit waarom dat wel degelijk van belang is, en ik benoem ook op welke manieren je dat zou kunnen gaan doen.

[Euvie] Dat kan ik ook echt beamen. Een stukje theorie, een stukje handreikingen en uiteindelijk moeten wij de acties voor nemen om dat te experimenteren, te valideren en inderdaad onze eigen conclusies trekken.

Marc, in het boek heb je wat intermezzo’s waarin je vertelt over jezelf. Waarom vertel je in de intermezzo’s over jezelf?

[Marc] Het boek dat is inderdaad voor 80, 90% vanuit bewustzijn en de belevenissen van Stu geschreven. Maar af en toe heb ik een hoofdstuk waarin ik een stukje schrijf over mijn eigen ervaringen in dit leven. Stukjes over mijn kinderjaren, over mijn jonge jeugd, over mijn scheiding en over de situatie waarin we nu leven. De reden waarom ik die heb toegevoegd, en het grappige is het was niet eens een grote reden dat ik dacht het moet zus of het moet zo, tijdens het schrijven kwam dat gewoon naar voren, maar het blijkt uiteindelijk een hele zinnige logische manier om uit te leggen hoe dat zijn van een ziel, dat zijn van een bewustzijn, hoe dat in je leven naar voren kan komen. Hoe je merkt dat dat zo is. In mijn kinderjaren had ik ook de ervaring, dat staat ook in het boek, dat ik kon vliegen. En meerdere ervaringen. Maar zijn van die dingen die kun je niet verklaren als mens zijn. En eigenlijk doordat ik dat beschrijf, met dat stuk daarvoor, wat ik over bewustzijn schrijf, begint het steeds logischer te worden dat het ook zo is, dat we bewustzijn zijn.

[Euvie] Dus elke keer en elke seconde, elke dag weer, hebben we de gelegenheid om steeds meer gewaar te worden wie we zijn en wat we zijn en wat we als rol voor hebben getekend om deze virtuele realiteit Aarde tot een volwaardige ervaring te doen. Is dat zo?

[Marc] Ja, dat denk ik wel. Ik denk ook dat de zoektocht van bijna iedereen van wat is mijn doel in mijn leven, hoe kan ik mij manifesteren, waar wordt ik gelukkig van, dant dat dat ook eigenlijk het bewijs is dat we hier iets komen doen.

[Euvie] Great Marc. Jouw boek IVDAVRA schrijft ook over de dood en ik kon me helemaal daar in terugvinden. Voor wat ik weet en daar geloof ik ook in. Het lichaam verlaten is niet het einde van ons bewustzijn, noem het ziel. Daar geloof ik stellig in en eigenlijk wij allemaal ook maar alleen wanneer een dierbare heengegaan is. Dan zeggen we vaak ‘Till we meet again’. Marc, hoe denk jij over de dood. En hoe komt, heb jij enig idee hoe het komt dat mensen zich alleen maar realiseren wanneer een dierbare gegaan is door onder andere te zeggen ‘Till we meet again’ en in onze dagelijkse leven herinneren we ons dat niet meer. Kun jij misschien uit jouw leringen vertellen hoe het komt dat we daar niet zo bewust van zijn of ons herinneren wanneer we zo in onze dagelijkse activiteiten bezig zijn.

Dus 1: Hoe denk jij over de dood? En hoe denk jij dat mensen zich dat niet herinneren totdat de dierbare heengegaan is en dan kunnen zeggen ‘Till we meet again’. In mijn perceptie weet iedereen door dat te zeggen wel degelijk dat hij of zij niet dit lichaam is maar het lichaam slechts het vehikel is om al deze ervaringen op te doen. Your point of view Marc?

[Marc] Uiteindelijk, omdat het boek, maar zo kijk ik er zelf ook naar, omdat het boek inderdaad geschreven is vanuit bewustzijn, is het overlijden, het dood gaan van iemand is niets anders dan het einde van de deelname aan de virtuele realiteit. Dus keer je weer terug naar dat je beseft dat je een ziel of een bewustzijn bent.

Vanuit het perspectief van bewustzijn, je ziel, is de dood simpel gezegd het einde van de deelname aan deze realiteit, van het bestaan van een mens. Als de dood het einde is, als het mens zijn alles zou zijn, is het een vreselijk gebeuren. Als je het bekijkt vanuit bewustzijn, je hoger zelf, is dat heel anders. Als het een deelname aan het leven van de ziel is die eindigt, dan kom je op de plek waarvan je vergeten was dat je daar altijd al vandaan kwam.

Ik beschrijf daar ook, volgens wel op een leuke manier, op een manier die ik zelf, leuk dat je zo hard ja knikt, hoe dat waarschijnlijk gebeurt. Wat ik zelf denk waarom mensen zich dat niet realiseren is omdat ik denk dat er heel weinig spiritualiteit is in het dagelijks leven. Als dat er niet is en je bent je alleen maar bewust van het mens-zijn, de meeste mensen negeren de dood ook, ze hebben het gevoel dat ze oneindig kunnen leven. Spiritualiteit heeft altijd met bewustzijn, met zielen te maken, dus dan ben je sowieso bezig met een scheiding tussen het mens-zijn en het bewustzijn. En dan heeft het leven een andere waarde dan wanneer het leven het enige is wat er bestaat. En ik denk dat spiritualiteit de enige manier is om dat bewustzijn in je dagelijkse leven te krijgen en dus minder bang hoeft te zijn voor de dood.

[Euvie] Ja, helemaal mee eens. En inderdaad hij heeft het heel leuk beschreven in zijn boek. Dus Marc, spiritualiteit is dus niet alleen maar mediteren en hatha-yoga oefeningen doen, right? Het is je bewust zijn van dat je een ziel bent, een bewustzijn hebt? Heb ik dat goed verwoord?

[Marc] Nou, ik denk dat als je je realiseert dat je een ziel bent met een lichaam met een leven, dan is het wel degelijk zinnig om heel goed voor je lijf te zorgen. En of dat nu hatha-yoga, sporten, gezond eten of wat dan ook is, dat maakt niet zoveel uit. Als je maar goed voor je lijf zorgt.

En aan de andere kant, dingen als mediteren of intuïtieve ontwikkeling of zelfs creatieve dingen, dat zijn allemaal dingen waardoor de connectie van de mens met zijn ziel, of met het bewustzijn, je hoger zelf, welke naam je er ook aan geeft, om die te verstevigen, om die te maken als die er niet is, om die te onderzoeken. Dus, ik hoop dat dat het antwoord geeft op de vraag, op de stelling?

[Euvie] Voor mij wel. Je weet toch, jij en ik, bouwkundigen, techneuten. Een beetjke wollig en een beetje stijf en strak. Ik hoop dat het voor de participanten wat heeft meegegeven.

Marc, ik had een vraag in mijn hoofd maar die is me nu ontgaan. Oh, hij is terug. Hoe zouden wij als deelnemer in deze virtuele realiteit Aarde, hoe zouden wij, heb je handreikingen voor ons, wellicht hebben de voorgaande spreker al iets aangegeven hierover, maar jij nu. Heb jij handreikingen voor ons hoe wij ons kunnen herinneren dat wij, noem het ziel, noem het hoger zelf, noem het hoger bewustzijn, dat ons kunnen herinneren steeds weer in de dagelijkse activiteiten die we steeds doen op deze Aarde, de virtuele realiteit?

[Marc] Dat is een nieuwe vraag, daar moet ik even over nadenken. Ja, mijn grootste aanrader is dat je gaat mediteren. Dat je… en of dat nu op de manier is met je ademhaling volgen. Als je enigszins ervaren raakt in mediteren dan ga je het ervaren wat het bewustzijnsveld is. Op het moment dat je mediteert en je voelt je lijf niet meer, en dat kan heel makkelijk gebeuren bij mediteren, dan kun je jezelf ook vragen stellen, dan ben je in principe aan het communiceren met je hoger zelf. Dat is ook de manier, waarop ik vragen stel over het leven, het is ook de manier, realiseer ik me, hoe het boek tot stand is gekomen. Ik heb het niet verzonnen door boeken te lezen en van alles te vergaren, ik heb dat gedaan door creativiteit en inspiratie via mijn hoger zelf te zoeken. Dat klinkt een beetje van hoog van de toren blazen, maar dat is hoe het blijkt te gaan.

[Euvie] Helemaal begrepen Marc. In de stilte krijgen we inderdaad onze antwoorden en mediteren is daarvan een van de gereedschappen en aanreikingen die we gebruiken en kunnen gebruiken om de antwoorden te horen , te voelen, te ruiken en noem maar op.

Marc, ander vraagje. Wat is de boodschap die jij wilt delen met je boek?

[Marc] Eigenlijk is de boodschap datgene waar we het eigenlijk de hele tijd nu al over hebben. En dat is herinner wat en wie je bent. Realiseer dat je een ziel bent, een bewustzijn. Een mens maar ook een spiritueel wezen. Probeer die kennis te gebruiken in je leven. Begrijp wat het betekent om mens te zijn, want een mens heeft karakteristieken in deze wereld, die zijn heel anders dan wat is een spiritueel wezen. En ik denk dat als je je herinnert of je realiseert, want herinneren dat klinkt alsof je kunt naspelen wat er gebeurd is, maar dat is niet helemaal hoe het werkt, denk ik, maar als je je realiseert hoe mooi het leven kan zijn, wat er werkelijk allemaal mogelijk is, hoe je jezelf tegenhoudt en hoe je weer kan veranderen, ik denk dat je dan de verantwoordelijkheid, of met andere woorden de macht over je eigen leven, over je eigen kracht, weer terug pakt en dan kan je je leven een wending geven en dan kun je jezelf manifesteren zoals jij dat wilt. Dus dat is denk ik wel de boodschap die ik wil geven in dit boek.

[Euvie] Helemaal, dat zie ik ook. En inderdaad het intrigeert en het vloeit samen met de titel van dit evenement van dit corporate wellness event. Macht over eigen kracht. Echt waar, participanten, you really got to read that book. Net wat Dirk gister zei; lees, lees, lees en pas toe wat je uit de boeken hebt gelezen. En Marc zijn boek IVDAVRA is amazing to read. Praktische tips, praktische handreikingen om inderdaad het leven te leven dat zo mooi is. Er is pijn in het leven, zei ik in mijn eerste spreekdag maar het leven is niet pijnlijk.

Marc, waarom is het boek interessant voor de deelnemers van dit event? Misschien heb ik het al een beetje gezegd maar jij mag het ook vertellen.

[Marc] Nou ik denk inderdaad dat het al wel een beetje overkomt. Ik denk dat het boek een heel duidelijk beeld een heel begrijpelijk beeld schept van wat je onderbewuste is, wat hoger bewustzijn is, wat je hogere zelf is, waar intuïtie vandaan komt, wat het mens-zijn inhoudt. En ik denk zelfs dat het een samenvatting is van wat spiritualiteit in zijn geheel betekent. Dus, en hoe kun je dus nu, met die nieuwe kijkwijze naar het leven op Aarde kijken. En ik denk dat voor coaches, juist voor coaches, voor leidinggevenden die in principe verantwoordelijk zijn voor heel veel andere mensen en iedereen die geïnteresseerd is in mens-zijn, dat dit boek verrassende interessante inspirerende inzichten kan bieden.

En ik probeer uit te leggen hoe je als mens jouw spiritualiteit wakker kan maken zelf. Voor diegenen die zich afvragen wat het leven zou kunnen betekenen, wat inderdaad de macht, de verantwoordelijkheid van je eigen manifestatie van je eigen kracht in dit leven is, geïnteresseerd zijn/bent sowieso in spiritualiteit, zelfs mensen die een uitleg proberen te vinden van wat liefde eigenlijk is, ik denk dat dit boek daar een andere perceptie, andere inzichten kan geven die wel degelijk antwoorden kunnen geven.

[Euvie] En hij spreekt de waarheid hoor! Het is nogmaals, echt, ik ben niet uitgekeken. Ik heb trouwens mijn exemplaar gister ontvangen en daar ben ik heel erg blij mee. You know, for me, Het is een boek dat je steeds weer gaat lezen en handreikingen krijgt hoe je in momenten wanneer je wat twijfels hebt opkomen, of je het wel goed doet of niet goed doet, dat hebben we allemaal. Life is just a game right, zeg ik. Op elk niveau en in elke level hebben we uitdagingen die we steeds te boven moeten komen of er doorheen moeten gaan. Dit boek, you got to read it. Het is subliem het is spannend het is een film. Het is een die je echt steeds weer gaat lezen. Daar ben ik overtuigd van.

Marc, wil jij misschien een deel lezen voor ons?

[Marc] Dat is goed. Even kijken hoor. Ik kan kiezen uit een stukje intermezzo of een stukje over de perceptie van het bewustzijn en ik denk dat ik voor het laatste kies. Even kijken kan het zonder bril kan. Ik ga een stukje lezen op op het moment dat Stu de instructies krijgt van een ander bewustzijn, die heet in het boek Maestro, dat vond ik wel een leuke naam. Hij heeft al een groot deel van de instructies gehad maar dit is een stukje waar het over zintuigen gaat. Even kijken. Dit is een stukje wat Maestro vertelt aan Stu.

De mens heeft meerdere zintuigen om informatie over de buitenwereld te ontvangen. Dat zijn het zien met de ogen, het horen met de oren, het ruiken met de neus, het proeven met de tong en de tastzin van de huid. Deze informatie zal de indruk wekken dat de virtuele realiteit driedimensionaal is en dat er materie en tijd bestaat.” Stu onderbreekt de stroom even en vraagt aan Maestro: “Kun je uitleggen wat driedimensionaal, materie en tijd inhouden?”
“Ik snap je vraag”, zegt Maestro. “In het bewustzijn bestaat dat niet, inderdaad.”
Het is duidelijk dat Maestro informatie probeert te verzamelen om over te dragen aan Stu.
“Het is uitermate moeilijk uit te leggen met alleen maar het geven van informatie, als je het nog nooit ervaren hebt. Mijn voorstel is dan ook om te proberen uit te leggen waarom het in de virtuele realiteit zo is opgezet. Is dat oké voor jou?”
Stu geeft een confirmerende energie terug.
Maestro begint te stromen over dit laatste onderwerp. “Bij ons, in het bewustzijn, is leren een kwestie van informatie tot je nemen. Mocht die informatie jou niet bevallen of het levert een paradoxale situatie op, dan kies je ervoor het te negeren en ga je gewoon verder. De informatie bestaat wel, alleen kiest het individu het niet in zich op te nemen.
De virtuele realiteit Aarde is juist gecreëerd om alle individuen te helpen die informatie toch tot zich te kunnen nemen en te integreren. De logische keuze is dan ook om een leeromgeving te hebben waarbij die informatie niet meer te negeren is, hoe graag je dat ook zou willen. Hoe paradoxaal die informatie ook is, het zal terug blijven komen in jouw leerervaring. Dat is de zogenaamde ‘oorzaak en gevolg’ regel die in de leeromgeving is ingebakken.
Deze regel houdt in dat deze informatie, die je het liefst zou willen negeren, aangeboden blijft worden, totdat je ervan leert. Deze cyclus van herhaling heeft de ‘tijd’ nodig, een lineaire ervaring van de informatie die jou aangeboden wordt.
Het ‘driedimensionaal’ zijn van de leeromgeving, zorgt er weer voor, dat in de beleving van de speler, de deelnemer, informatie bijna niet kan worden ontlopen. De ruimte in de virtuele realiteit is begrensd. In de virtuele realiteit kom je altijd weer terug op dezelfde plek met de medemensen waarmee je deze leerervaring deelt. Ontlopen van informatie die jij niet wilt hebben is dan zeer moeilijk.

Ik denk dat dit wel even voldoende is om voor te lezen.

[Euvie] Ja ik denk ook dat het heel voldoende is om te lezen. Heel spannend moment om de participanten enthousiast en nieuwsgierig te maken waar dit boek allemaal over gaat.
Marc, waar kunnen we dit boek te verkrijgen?

[Marc] Nou, we hebben daar gister over gesproken met de organisatie. Ik denk dat het via de organisatie te verkrijgen is op dit moment nog. Voor de mensen die aan dit event deelnemen hebben we een korting afgesproken. Het boek is in Nederland te koop voor €24,95. Op dit event kan iedereen het kopen voor €22. Na dit event dan, op dit moment is het de enige manier nog om het via de CariCoach organisatie te regelen.

[Euvie] Prachtig, prachtig, dank je wel Marc voor je gift. Ik zie hier dat Lunice aangeeft dat het in de Within shop te verkrijgen is. Ik denk dat ik het voor vandaag met je over heb gehad met betrekking tot dit interview. Ik hoop dat de participanten hieraan wat hebben gehad. En ook net als ik heel enthousiast zijn, ook al ben je niet enthousiast maar een klein beetje nieuwsgierig wat dit boek allemaal meegeeft. Maak contact met Lunice, Tariq, de Within Shop en je kunt het boek verkrijgen daar.

Ik geef het woord terug aan Lunice. Marc heel hartelijk dank. En nog eens zeer gewaardeerd dat ik het boek vooraf heb mogen lezen voordat ie gedrukt werd. Het was weer eens een fijn genoegen om met je te praten. Ik groet van hieruit.

[Marc] Dank je wel voor het interview.

[Lunice] Dank je wel Euvie, dank je wel Marc. Dank je wel dat je je eerste boekpresentatie bij ons hebt willen doen. Geweldig, geweldig. Ik heb het boek ook gelezen. Ik heb er een paar keer over gedaan en mijn ervaring met het boek was, ook zeer confronterend, de eerste pagina’s… dat is geen goede verkoop praat natuurlijk maar ik ben wel open. De eerste pagina’s had ik zoiets van [zucht] Erg confronterend maar op een gegeven moment was ik heel blij omdat ik een aantal dingen herkende ik werd nieuwsgierig naar hoe het verder ontvouwde hoe dat verhaal verder ging. Ik ben ook heel blij dat ik het ook heb mogen lezen vooraf.

Marc Sijm