Recensie van The Matrix uit 1999

In de zomer van 1999 kon ik eindelijk de film The Matrix in de bioscoop gaan zien. De City in Amsterdam was de zaal waar ik het ging beleven. En het was inderdaad een belevenis. De reis van de held perfect uitgebeeld in een film van ruim twee uur.

Thomas Anderson, een hacker, voelts dat er iets niet helemaal klopt in de wereld. Is dat zijn intuïtie?

Hij doet mee met het normale leven, maar toch, niet helemaal. Door dat hij vreemde signalen op zijn computer ziet verschijnen, die de toekomst lijken te kennen, gaat hij op pad en komt Trinity tegen. Is dat synchroniciteit?

Trinity geeft aan dat zij weet welke vraag Thomas beweegt. En wie of wat hij zoekt. De vraag is: “What is the Matrix?” en dat wie of wat hij zoekt is “Morpheus”. Zonder dat hij echt duidelijk weet wat hij vraagt of zoekt. Is dat ook intuïtie?

Daarna komt Thomas in een vreemde ontwikkeling op zijn werk. Hij wordt gebeld door Morpheus die ook lijkt te weten wat er staat te gebeuren. Thomas gaat opgepakt worden door agenten. En dat gebeurt ook, het leek onvermijdelijk.

Allemaal elementen van de reis van de held. Helemaal fantastisch. De groei van Thomas gedurende de reis is duidelijk. Van de gewone werknemer groeit hij steeds meer naar een mens vol zelfvertrouwen met een missie. Kleding, accesoires, haarstijl, allemaal tot in de puntjes.

In mijn ervaring was de gehele film The Matrix een metafoor voor spirituele ontwikkeling. Alles wat ik had geleerd van het boeddhisme, het sjamanisme, kwam erin naar voren. De film is een tekstboek uitvoering van de reis van de held. Na de film, weet ik me nog goed te herinneren, kon ik het eerste half uur geen woord uitbrengen. Nu wist ik wat ‘flabbergasted’ betekende.

Wat in de film uiteindelijk duidelijk wordt, is dat de mens in een virtuele realiteit leeft en zich daar niet van bewust is. Enkelen worden zich er van bewust en zij worden of bevrijd of door het systeem uit de matrix gehaald.

Maar wat het meest vreemde van de film blijkt te zijn, is dat het mensen zijn die in de matrix geplugd zijn, zonder dat zij daarvoor hebben gekozen. De mensen worden als energiebron voor de artificial intelligence en alle daarbij behorende machines gebruikt. Het idee van de virtuele werkelijkheid werd in deze film super helder als concept uitgewerkt. De deelnemers zijn onwetend en eigenlijk een slaaf.

Het boek IVDAVRA gaat ook uit van een virtuele werkelijkheid waar wij allemaal onderdeel van zijn. Alleen zijn we niet als mens aangekoppeld met connectoren in ons zenuwstelsel zoals in The Matrix, maar zijn we als ziel gekoppeld aan de mens, onze avatar. Een ziel is een spiritueel wezen dat via de koppelig met een avatar, een mens, een menselijke ervaring heeft.

Waarom zou deze virtuele realiteit Aarde bestaan? In de film The Matrix bestaat de virtuele realiteit om energie te leveren aan al de machines van de artificial intelligence, deze artificial intelligence heeft de matrix ook gemaakt. Als het grote bewustzijnsveld de virtuele realiteit Aarde heeft gemaakt zodat zielen een menservaring kunnen hebben, wat is daarvoor de reden geweest?

Dank je wel, makers van de film The Matrix. Ik kijk uit naar de versie die binnenkort uitkomt, “The Matrix Resurrections”.

Marc Sijm