Recensie The Matrix Resurrections 2021

Na bijna 20 jaar is er een vervolg gekomen op de The Matrix Trilogy uit 1999 en 2003.

Afgezien van de iets lagere waardering dan de film The Matrix uit 1999, heb ik dit toch als een interessante film ervaren.

(Let op – Spoilers)

Neo en Trinity zijn beiden terug in een verbeterde versie van de matrix geplaatst respectievelijk als Thomas en Tiffany. Ten koste van alles mogen zij niet met elkaar in aanraking komen. De reden hiervoor wordt uitgelegd door de analist, in het verloop van het verhaal.

In deze verbeterde versie van de matrix is Thomas een game designer die beroemd is geworden met zijn game serie “The Matrix”. Tiffany is getrouwd, heeft kinderen en ontwerpt motoren.

Veel kleine referenties naar de trilogie komen voorbij. De snelheid van de film ligt hoog, hoger dan bij de trilogie, oftewel meer van deze tijd.

Ook in deze film worden interessante vraagstukken benoemd en scherpe statements gedaan.

De analist zegt onder andere: “Stil verlangen naar wat je niet hebt, terwijl je er tegenop ziet wat je doet. Verlangen en angst.” Volgens mij een duidelijke referentie naar het feit dat we als mensen vanuit onze emoties leven. Als coach wil ik aangeven dat dit niet de manier is waarop je het leven moet ervaren. Ook in mijn boek IVDAVRA vertel ik daar meer over.

Verder zegt hij: “Het blijkt, dat in mijn matrix, hoe slechter we iedereen behandelen, hoe meer we iedereen manipuleren, hoe meer energie er wordt geproduceerd. Het is gestoord. Ik heb elk jaar productiviteitsrecords behaald sinds ik het overnam. En, het beste deel, nul resistentie. Mensen blijven in hun pods, gelukkiger dan varkens in drek.” Iets wat in de eerste film The Matrix naar voren kwam toen Cypher zei: “Ignorance is bliss” (vertaald: “Zalig zijn de onwetenden”).

Ook verklaart de analist: “De ‘Sheeple’ gaan nergens heen. Ze houden van mijn wereld. Ze willen deze sentimentaliteit niet. Ze willen geen vrijheid of bekrachtiging. Ze willen worden gecontroleerd. Ze hunkeren naar het comfort van zekerheid.” Is dat een referentie naar de huidige tijd waar we nu in leven?

Een van de collega’s van Thomas zegt: “Ik wil niet vleien, maar de eerste keer dat ik de trilogie speelde, was ik door elkaar geschud vanwege de paradox tussen vrije wil en bestemming. Zijn we allemaal algoritmes die doen wat we moeten doen of kunnen we aan onze programmering ontsnappen?” Een filosofisch vraagstuk, ook iets wat ik in IVDAVRA behandel.

Tiffany zegt op een gegeven moment: “Hoe weet je of je iets zelf wilt of dat je door je opvoeding bent geprogrammeerd om het te willen?” In mijn optiek een ongelofelijk interessant onderwerp, zeker als je weet hoe je geprogrammeerd kunt worden en hoe de intuïtie wordt ondergewaardeerd. De manier waarop ik hier naar kijk is in mijn boek IVDAVRA te lezen.

Een van de crew leden van Bugs geeft op een gegeven moment aan wat hij als groot verschil ziet tussen de vorige versie van de matrix en de huidige versie: “Alles was toen eenvoudiger. Mensen wilden vrij zijn. Het is nu anders. Soms voelt het alsof mensen opgegeven hebben. Dat de Matrix gewonnen heeft.” Zelf denk ik dat de maatschappij de afgelopen 20 jaar ook veranderd is. Het lijkt alsof veiligheid en regels belangrijker zijn geworden dan het leven van een vrij en gelukkig leven. De huidige manier van leven wordt als normaal en logisch verklaarbaar ervaren.

Bugs zegt tegen Morpheus, tijdens het overhandigen van de rode pil: “De keuze is een illusie. Je weet al wat je moet doen.” Zoals ik hier naar kijk, als je contact hebt met je hoger zelf, met je intuïtie, dan is het maken van keuzes niet moeilijk. Alleen de getriggerde emoties zullen het je moeilijk maken.

Samengevat is The Matrix Resurrection zeker een film die de moeite waard is om te kijken. Het heeft niet hetzelfde effect als dat ruim 20 jaar geleden het eerste deel van de trilogie heeft gehad, dat kan ook niet. Het was toen de meeste vernieuwende film. De referenties in deze film naar de trilogie zijn treffend. De subtiele verwijzingen naar de huidige tijd zijn sterk en duidelijk, zie de quotes die hierboven beschreven zijn. Er zijn er meer in de film. Veel onderwerpen die met de zin van het leven te maken hebben, zoals de schrijvers van de film er naar kijken, komen aan bod. Geniet van de film, de referenties, de snelheid, verbaas jezelf en oordeel zelf.

Marc Sijm