Waarschijnlijkheid en vrije wil

Vorige week, in het bericht “De mens, de avatar in de virtuele realiteit” schreef ik over de avatar, oorzaak-en-gevolg en waarschijnlijkheid. In deze post ga ik het hebben over vrije wil, keuzevrijheid en intentie. Hebben we nu wel of geen vrije wil? Of staat alles in de toekomst al vast? Als dat laatste zo is, dan hebben we dus helemaal geen vrije wil of keuzevrijheid. Als we wel vrije wil en keuzevrijheid hebben, dan is het dus logisch dat de toekomst niet vast staat.

In de post van enkele weken geleden; “In een andere staat van bewustzijn”, heb ik een experiment voorgesteld om van tevoren te kijken wat een keuze tot gevolg zou kunnen hebben, met de hoogste waarschijnlijkheid. Dit is een heel andere manier van keuzes maken dan alleen maar het vele nadenken wat we geleerd hebben te doen.

In de post van vorige week heb ik een experiment voorgesteld om al met intentie te werken, of misschien beter gezegd, te spelen. Datgene wat je dan probeert te bewerkstelligen is het aanpassen van de waarschijnlijkheid van wat er zal gebeuren. Stel je voor dat je een kans hebt om de toekomst, ook al is het minimaal, te kunnen veranderen. En dat kan, zoals ‘My Big TOE’ aangeeft, alleen maar met intentie. De kans dat het de waarschijnlijkheid van iets verandert, is groter, als de intentie ook entropie verlagend is. Dat is een mond vol!

Plezier bij het lezen en het experimenteren gewenst!

Is alles voorbestemd of niet?

Als alles voorbestemd zou zijn, dus dat de toekomst voor alles en iedereen vast staat, dan heeft het in principe geen zin om aandacht te besteden aan de keuzes die je maakt. Waarom zou je? De toekomst ligt vast, geen ontkomen aan. De keuzes die je maakt zijn allang ‘bekend’, want jouw verhaal is al geschreven. Als je er zo naar kijkt, ben je blijkbaar een wezen dat meegenomen wordt door jouw levensverhaal, zonder daar invloed op te hebben.

De vraag reist waar we dan voor zouden bestaan. Wat doen we hier? Alleen maar een vaststaand verhaal ervaren waar we in het geheel geen invloed op hebben? Als filosoof kun je intellectueel gaan beredeneren dat ook als je een andere keuze maakt, dat dit ook al vaststond. Je emotionele staat bepaalt je keuzes, je hormonen bepalen je keuzes, je verleden bepalen je keuzes. Filosofen smullen hiervan.

De nieuwe theorie-van-alles met de naam ‘My Big TOE’, die ik al meerdere keren genoemd heb, geeft een heel andere uitleg. Eentje waar ik me in kan vinden en die ik zelf ook zo ervaren heb.

my big toe trilogy
My Big TOE trilogy

Kort samengevat komt het hier op neer. De leeromgeving met de naam virtuele realiteit Aarde berekent continu wat de meest waarschijnlijke toekomst is in de leeromgeving. En die informatie wordt opgeslagen. Zie de post “Virtuele realiteit Aarde” van enige tijd geleden. Dat is ook een mogelijke verklaring van het feit dat sommige mensen in staat zijn om voorspellende dromen of beelden te hebben.

Even herinneren dat deze blog gaat over de virtuele realiteit Aarde. Een leeromgeving waar individuele bewustzijnseenheden een leerervaring op kunnen doen. De mens is de avatar. Zie mijn vorige post.

En bewustzijn is hier om te leren. Als het niet kan kiezen, kan het logischerwijs niet leren. Dus als de toekomst vaststaat en keuzes geen invloed hebben, kan het bewustzijn niet leren. Want het leert van de gevolgen van de keuze dit het gemaakt heeft, opdat het betere keuzes leert maken.

Gesigneerd door Thomas Campbell

Dus als het bestaan als mens zin heeft, houdt dat logischerwijs in dat er een keuze vrijheid, een vrije wil moet zijn.

Vrije wil

Vrije wil bestaat helemaal niet, want ik wil helemaal niet problemen hebben met geld, ik wil helemaal niet in Nederland wonen, ik wil een andere baan, ik wil, ik wil, ik wil. En het gebeurt niet. Dus datgene wat ik wil gebeurt helemaal niet, mijn wil is niet vrij, er bestaat geen ‘vrije wil’.

Dat is één manier om er naar te kijken.

Keuze ruimte

We hebben inderdaad niet de mogelijkheid om als we iets willen, als bij toverslag, alles te veranderen in ons leven. Dat laat het leven ons zien. Zouden we daar als bewustzijn van leren als dat wel zo zou zijn?

We kunnen in deze realiteit binnen een bepaalde ruimte een keuze maken en binnen die keuze ruimte hebben wij vrije keuze. En die vrije keuze bandbreedte bestaat uit de keuzes die wij zelf zien die er mogelijk zijn. Dat verschilt per persoon.

En, des te lager de entropie van het bewustzijn, des te groter die keuze ruimte is.

Keuze vrijheid

Zoals eerder al geschreven, het doel van bewustzijn is entropie verlagen. Hoge entropie is chaos, angst en een ikke-ikke-ikke-houding zijn dat ook. Lage entropie is zorg voor de ander, compassie en liefde.

Het evalueren van de resultaten van eerder gemaakte keuzes stelt je in staat om toekomstige keuzes te wijzigen. Je bent vrij of, of hoe je dat zou willen doen. En dat is de vrijheid in keuze, of anders gezegd, vrije wil.

Intentie

Waarschijnlijkheid

Met bewuste intentie kunnen we de gegevens van de toekomst en daarbij behorende waarschijnlijkheid van de virtuele realiteit aanpassen. Dit is een bijna informatie technologische manier om te zeggen dat we de toekomst kunnen bijsturen. Op zich is dat niet zo vreemd omdat de kreet ‘virtuele realiteit’ een bekende kreet is geworden vanwege de ontwikkelingen in de computer wereld. En we hebben het over virtuele realiteit aarde.
We kunnen niet de hele gegevens opslag omgooien, we kunnen de waarschijnlijkheid van sommige dingen veranderen. Het experiment van de vorige keer ging daar ook over. Met des te meer mensen we dit tegelijk doen, des te meer effect het zal hebben.

Het is natuurlijk een keuze om hiermee te experimenteren.

Experiment

Dit is een experiment wat je met meerdere mensen tegelijk kunt doen. Dan zal het zelfs beter werken, veel beter. Ten eerste omdat het makkelijker is om in de meditatieve staat te zijn met een groep, ten tweede omdat de gezamenlijke intentie sterker is en niet te vergeten, ten derde, dat je het voor een ander doet, je helpt anderen.

De stappen van het experiment.

Wat wil je anders zien in jouw leven? Betreffende relatie, werk, huis of gezondheid. Wat dan ook. Experimenteer er mee hoe jij wilt.

De beschrijving zal uitgaan van een groep. Het is handig als een van de groepsleden de sturing op zich neemt, de gids, en dat er een tijdsduur wordt afgesproken.

Start met de meditatie en kom terecht op de plek waar je je niet meer gewaar bent van je lijf, van de ruimte waar je bent, van de geluiden die er zijn, de geuren die er zijn, zelfs dat je niet meer realiseert dat je op de grond of op een stoel zit, “point consciousness”.

De gids bepaalt de loop van de sessie.

De eerste persoon wordt het woord gegeven om aan te geven wat er in zijn/haar leven, bij zichzelf of bij iemand die hij/zij kent, zou mogen plaatsvinden.

Alle deelnemers mogen vragen stellen om het plaatje duidelijk te krijgen.

Op het moment dat alle deelnemers het duidelijk genoeg hebben, beeldt iedereen zich de desbetreffende persoon voor in de nabij toekomst en ziet die persoon voor zich en datgene wat zonet voorgelegd is, is reeds de nieuwe situatie voor die persoon.

Zet die specifieke persoon in het licht met intentie. Dat licht geef je de informatie mee in het besproken beeld.

De gids checkt na ongeveer 5 minuten of iedereen klaar is.

Als het klaar is gaat de gids verder met de volgende persoon en loopt de stappen weer door.

Ga door tot de afgesproken tijd voorbij is of dat alle deelnemers aan bod zijn gekomen.

Heel veel plezier gewenst met het experiment!

Alternatief

Zo is er bijvoorbeeld “The Power of Eight” van Lynne McTaggart (zie de video hieronder). De uitleg en achtergrond is anders, doch het werkt met intentie en het heeft als doel dat het de toekomst verandert. De ervaringen zijn opzienbarend, heb ik begrepen en van deelnemers direct gehoord. En op deze manier hoef ik het zelf niet uit te leggen.

“The Power of Eight” van Lynn McTaggart

Sneak preview

De volgende post ga ik het hebben over de fases die een avatar doorloopt in het leven. Het is logisch om bij de geboorte van een baby te beginnen, maar dat ga ik niet doen. Ik ga beginnen met de volwassen fase van de avatar.

Wijsheid en Liefde gewenst aan een ieder.

Marc Sijm, auteur van IVDAVRA

Marc Sijm