Kinderen die geboren worden

Nieuwe kleine mensen gaan zich op aarde begeven. Ze zijn hulpeloos, hebben al de mechanismen om te drinken, geven al snel reacties in de vorm van een lach als ze de moeder herkennen, reacties in de vorm van huilen als er iets niet prettig is. Elk kind lacht als het de moeder herkent, geen aangeleerd gedrag maar basisgedrag in de mens. Elk kind huilt als het pijn heeft, geen aangeleerd gedrag, ook basisgedrag in de mens.

Welk gedrag is door de natuur in de mens geprogrammeerd. En welk gedrag wordt door de directe omgeving van het kind wel aangeleerd. De snelste manier om te leren is zonder filters gedrag van de voorbeelden nadoen en kopiëren. Dat is wat babies, peuters en kinderen doen.

Hoe kun je er als ouders voor zorgen dat je het kind een zo goed mogelijke opleiding voor deze aarde meegeeft?

Volgens mij door allereerst te begrijpen wat het is om een mens te zijn. Door inzicht te hebben in de mechanismen hoe een mens dingen aanleert. Het lichaam is het voertuig van de ziel. Hoe kunnen we als opvoeders, als verantwoordelijken van de nieuwe mens, zorgen dat het een zo positief mogelijke opleiding voor het leven kan doorlopen?

Het boek IVDAVRA biedt een beeld aan van wat het onderbewuste van een mens is. Het is de plek waar alle ervaringen, geleerde gedragingen en kleine of grote trauma’s worden opgeslagen en waarom deze te pas en te onpas naar boven komen. Deze kennis heeft de naam epigenetica.

Wat zou het mooi zijn als we als opvoeders het kind, de nieuwe mens, vooral helpende dingen aanbieden om de kans op een succesvol en gelukkig leven het allergrootst te kunnen maken.

Het kind is een spons. Het heeft totaal geen filter. Het leert het snelst om al het gedrag allemaal gewoon te kopiëren. Als ouder bepaal je dan totaal hoe het kind zich zal vormen.

Marc Sijm